2013. május 9., csütörtök

Várható könyvcsemegék a 2013-as Ünnepi Könyvhétre

Idén a második rangos könyves rendezvény a 83. Ünnepi Könyvhét és a 12. Gyermekkönyvnapok lesznek 2013. június 6-10. között. 
Már megszokhattuk, hogy a kiadók mindig rengeteg újdonsággal rukkolnak elő direkt a Könyvhétre időzítve néhány érdekesebb könyvük megjelenését. Ahogy közeledik az esemény úgy rántják le a leplet a kiadók is a megjelenő könyvek címéről, tartalmáról, borítójáról, ezzel is még jobban csábítva a már türelmetlenül várakozó olvasókat a könyvek előrendelésére. 


Előbb lássuk az Agave Kiadó könyvheti kínálatát:


Laurell K. Hamilton: Ezüstgolyó
(Az Anita Blake-sorozat 19. része)
Anita Blake élete lecsendesedett, majdnem normális hétköznapjait éli St. Louis-ban - már amennyire normális hétköznapokat élhet egy hivatásos vámpírhóhér és szövetségi rendőrbíró -, amikor egy vámpír a múltból bejelentkezik. Minden Sötétségek Anyját elméletileg elpusztította egy robbantásos merénylet. Ugyanakkor hogyan lehetséges elpusztítani egy vámpírt, aki megteremtette magukat a vámpírokat? Meg lehet ölni egy istent? Eddig nem sikerült, és most ez az isten, pontosabban istennő, úgy érzi, eljött a nap, hogy végre hatalmába kerítse Anitát és Amerika összes vámpírját. Minden Sötétségek Anyjának tetteit az vezeti, hogy szentül hiszi: Jean-Claude, Anita és a vérfarkas Richard Zeeman triumvirátusa elegendő hatalmat ruházhatna rá, hogy ismét testet ölthessen, és megvethesse lábát az Új Világban. Csakhogy a test, amire a fogát feni, már foglalt...

(Már szinte hagyománynak mondható a kiadónál, hogy egy újabb Anita Blake-kötet megjelenését valamilyen könyves eseményre időzíti. Nem tudom, hogy megveszem-e ezt a kötetet, mert a végeláthatatlansága miatt már kezdi a sorozat elveszíteni nálam a varázsát. )


Scott Turow: Ártatlan
A márciusban kiadott Ártatlanságra ítélve után Scott Turow a regény közvetlen folytatásában, húsz évvel az eredeti történet után tér vissza Rusty Sabich-hez, Kindle megyébe. Két évtizede Tommy Molto azzal vádolta ügyész kollégáját, Rusty Sabich-et, hogy megölte egykori szeretőjét, és Rusty, a vád képviselője egyszerre a vádlottak padján találta magát. Rustyt végül tisztázták, de a világrengető tárgyalásba kis híján mindkét férfi belerokkant. Moltót meghurcolták, és noha Rusty visszakapta a karrierjét, annál sokkal jelentősebb veszteségeket szenvedett.
A jelenben a hatvan éves Rusty, a fellebbviteli bíróság elnöke újabb rémálomra ébred. A felesége, Barbara gyanús körülmények között elhalálozik, és megint ő az első számú gyanúsított. Újra összefog hát karizmatikus védőügyvédjével, Sandy Sternnel, hogy a fiát, Natet meggyőzze ártatlanságáról. De vajon mit titkol előlük a fiú? Bombasztikus tárgyalás veszi kezdetét, melynek során nemcsak napvilágra kerül minden hazugság, féltékenység, bosszúvágy és az emberi lélek legsötétebb oldala, hanem Rusty Sabich és Tommy Molto egyszer s mindenkorra pontot tehet az igazság nevében vívott küzdelmére.
Scott Turow 2010-es regénye méltó folytatása az 1986-ban írt első résznek: bírósági jelenetei, szereplői és a jellemábrázolás a jogi krimik csúcsára helyezik az Ártatlant.

(Előbb majd az Ártatlanságra ítélve, aztán majd ezt meglátom.)

László Zoltán: Egyszervolt
TE IS AZT HISZED, HOGY A MESÉK CSAK A KÉPZELET SZÜLÖTTEI?
TALÁN JOBB IS ÍGY.
AZ IGAZSÁG NÉHA KIFEJEZETTEN ÉLETVESZÉLYES.
Karsa Harlan egy budapesti kórház patológiai osztályán dolgozik, és időnként emlékezetkiesései vannak. E két tény önmagában is beárnyékolja az életét, na meg a nőkhöz való viszonyát. Amikor azonban akaratán kívül belekeveredik a mesehősök leszármazottainak belső intrikáiba, egy csapásra vonzóbbnak tűnik a korábbi józan, unalommal bélelt élete.
Csakhogy a normálishoz már nincs visszatérés, ha az ember megtudja, hogy elfeledett gyerekkora egyáltalán nem nevezhető hétköznapinak. Ha iratmániás hétfejű sárkányok, a parlamenti képviselőket manipuláló óriások és legalább két potenciális barátnő teszi kiszámíthatatlanná a mindennapjait.
Harlan csak úgy élheti túl az egyre veszélyesebb kalandokat, ha a maga kezébe veszi a dolgok irányítását, és dacolva az ellene szövetkezett erőkkel, fényt derít saját múltjára. A nyomok pedig a mesehősök titokzatos őshazájába, Transzóperenciába vezetnek.
A hatvani születésű, ám régóta Budapesten élő László Zoltán nem új szerző: az 1990-es évek legvége óta jelennek meg írásai, a 2000-es években pedig négy regénye is napvilágot látott a sci-fi és urban fantasy zsánerein belül. A Könyvhéten érkező Egyszervolt az eddigi legkiforrottabb, legambíciózusabb műve: a magyar népmesék ismert figurái elevenednek meg napjaink Budapestjében egy lebilincselően izgalmas történetben. Többek közt iratmániás hétfejű sárkányok, parlementi képviselőket manipuláló óriások és a rettenetes kis gömböc jelenik meg egyik napról a másikra egy patológiai osztályos dolgozó fiatal férfi életében, aki emiatt ködös múltja és gyermekkora felfedzésére indul, a kalandját ráadásul tudományos fantasztikus utalások és legalább két potenciálos barátnő kíséri.

(Érdekesnek tűnik a könyv témája és a magyar népmesei elemek kombinálása a mai modern városi jelleggel. Talán beszerzős lesz, vagy inkább kölcsönkérős, de elolvasni mindenképpen majd elfogom.)

M. C. Scott: Róma - a király eljövetele
A Róma-sorozat 2. része
Kr. u. 65: Sebastos Pantera, Néró császár kéme, mindennél veszélyesebb küldetést vállal. Magányos vadászként, alig néhány emberben bízva kell felkutatnia és a szigorú igazságszolgáltatás elé állítania a Római Birodalom legveszedelmesebb emberét. Az ellenfele nem más, mint Szaulosz, akinek lelkét személyes természetű gyűlölködések és hamis hitek gyötrik. Szaulosz, aki most egy egész római provincia elpusztítását tűzi ki célul. A rendkívül éles elméjű, irgalmat nem ismerő embert egyedül a teljes győzelemről elképzelt víziója vezérli - nem törődve azzal, hogy hány ember halálát, és mekkora pusztítást hozna magával egy ilyen hadjárat. Kettejük között áll a berber Iksahra, a vadász. Szépséges és halálosan veszélyes nő, akinek el kell döntenie, ki mellé álljon, ha meg akarja bosszulni az apja halálát. A véres harcot egy királyi város palotája és egy sivatagi sziklaerőd falai között kell megvívni a két embernek, akik mindent megnyerhetnek -- és egy királyságot veszíthetnek el...
M. C. Scott Róma-sorozatának a második része ugyanazokat az izgalmakat, fergeteges akciójeleneteket és okosan felépített történetet ígéri, mint A római kém.

(M. C. Scott történelmi regényeibe még egy jó ideig nem lesz alkalmam belekóstolni a tetemes mennyiségű rám váró elolvasandó könyveim miatt.)

John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről
50. évfordulós ünnepi kiadás 
Amikor Alec Leames utolsó ügynökét is megölik Kelet-Németországban, a kémet visszahívják Londonba. Leames úgy hiszi, annyi hosszú, sötét és jeges év után végre bejöhet a hidegről. Ám Kontroll, a brit hírszerzés feje mindenáron térdre akarja kényszeríteni a kelet-német kémszervezetet. Terve megvalósításához Leames-re van szüksége, a kémre, akit még egyszer, utoljára visszaküld a hidegbe...
John le Carré regényét világszerte a kortárs angol irodalom egyik legnagyszerűbb alkotásaként tartják nyilván. A kiadó a regényt megjelenése 50. évfordulója alkalmából Falvay Mihály klasszikus fordításában adja közre ismét. A kötet ezen felül tartalmazza még a szerző két új írását is: az egyiket a nagy sikerű film létrejötte kapcsán írta, a másikat pedig annak alkalmából, hogy a regény fél évszázada jelent meg és vált a műfaj talán legnagyobb klasszikusává.

(Egyszer, talán, ha nagyon nem lesz más olvasnivalóm kölcsönbe. )

+ Egy kis plusz:
Sajnos nem a Könyvhétre jelenik meg, viszont a magyar olvasók nagy örömére is, a külföldi megjelenéssel egy időben vehetjük kézbe 2013. június 18-án Neil Gaiman új könyvét, aminek megfilmesítése jogai már el is keltek. 

Neil Gaiman: Óceán az út végén
AMIKOR EGY EMLÉK FELENGED, A MÚLT SZIVÁROG KI BELŐLE 
Mit tehet egy hétéves fiú, ha az addig nyugodt, vidéki életet megzavarja valami, ami nagyobb nemcsak nála, de az általa ismert felnőtteknél, sőt az általa ismert világnál is? Ami a világon túlról jött? Hirtelen elszakad a saját családjától, és egyetlen hely van ahová mehet, egy ház a földút végén. Ebben a házban három nő lakik, három nemzedék, nagymama, anya és lánya, akik sokat láttak és még többet tudnak. Ismerik a titkos utakat és lebegő járatokat, értik a halk szavakat és a néma igéket, jártak a földeken innen és a vizeken túl. Ők segíthetnek, csakhogy mint mindennek, a segítségnek ára van. 
Neil Gaiman új regénye a gyermekkor varázslatát mutatja a felnőttlét karcos szemüvegén át, az ártatlanság elvesztését a tapasztalat párás tükrében, hírnevéhez méltóan egy olyan történetben, amely semmihez sem hasonlít.

(Egyértelműen kell majd belőle egy saját példány, aminek azon melegében ahogy megszereztem neki is állok elolvasni betűtől betűig. Neil Gaiman zseniális író, nagy fantáziával, és ellenállhatatlan témákkal. )


Vessünk egy pillantást az Ad Astra Kiadó ajánlataira:


Lőriczy Judit: Ingókövek
Sztálingrádot elátkozta a neve. A németek és szovjetek több százezer áldozatot követelő csatájáról mindenki hallott már – ám a másik, melyet a város és a halál vívnak egymással, évszázadok óta folyik, és mind a győzelem, mind a vereség lelkekbe kerül… Wilhelm Galler, a magányos mesterlövész életre kelő szobrok és különös látomások között bolyong a néptelen városban; Wolfgang Lindt hadnagy a lelkét elemésztő emlékek elől menekülne, ám Sztálingrád nem ereszti; Galina, a pilótanő a Volga túlsó partjáról száll az elátkozott vidék fölé; a sztálingrádi Vaszilij pedig ismeretlenné vált utcákon kísérti a sorsot – és próbálja lefizetni a végzetét. Négy ember, szembenálló felek, akiket azonban mégis összeköt a közös sors és a láthatatlan gúzs, amelyet Sztálingrád font köréjük.





(Nagyon felkeltette a figyelmem ez a könyv, és nem csak azért mert egy picit hasonlít a Marija Morevnához, hanem mert érdekel, hogy milyen lehet annak a magyar írónőnek a regénye, akit az Ad Astra elég ígéretesnek talált, hogy első magyar szerzőjeként kiadja.) 

Jane Roger: Jessie Lamb testamentuma

Asszonyok és lányok milliói halnak meg, amikor egy terhes nőket támadó vírus elszabadul, és az emberiség sorsa is kockán forog. Isten keze, vagy a tudósok hibája? Az emberi sötétség és pusztítás gyümölcse? Jessie Lamb egy hétköznapi kamaszlány különleges körülmények között: miközben világa összeomlik, idealizmusa és bátorsága arra sarkallja, hogy megtegye a szükséges, hősies lépést, és hozzájáruljon az emberiség megmentéséhez. Vajon Jessie valóban hős? Vagy, ahogy az apja tart tőle, könnyen befolyásolható csitri, aki fel sem fogja tettei következményét? A Jessie Lamb testamentuma a közeljövő, biológiai terrorizmus által visszavonhatatlanul megváltozott világát mutatja meg, és egy rendkívüli fiatal lány döntésének folyamatát, aki a gyermekkorból kilépve azért küzd, hogy az élete – és talán a halála – értelmet nyerjen. A Jessie Lamb testamentuma 2012-ben elnyerte az Arthur C. Clarke-díjat és jelölték a Man Booker-díjra.


A könyvből itt olvashattok egy kis részletet. 
(Már vártam egy ideje, hogy megjelenjen magyarul, még angolul tűnt fel nekem a történet, de úgy gondoltam várok még vele, aztán hirtelen megjelenik magyarul. Egy komoly tinidisztópiás könyv fantasztikusan szép borítóval. Kell-e ennél is több, hogy kinyissam érte a pénztárcam? )

Még további 2 könyv jelenik meg az Ad Astra Kiadótól a Könyvhétre:

Ray Kurzweil: A szingularitás küszöbén
Paolo Bacigalupi: Ship Breaker 
(A felhúzhatós lány elolvasása után az író ezen könyve a kosaramban fog landolni.)

Amint lesz róluk ismertető és magyar borítóterv, azt is kiteszem a blogomra. 


Végül egy kis betekintés a Fumax Kiadó
 Könyvhétre várható megjelenéséire: 



Michael J. Sullivan: Az elfek tornya - Avempartha
(Riyria-krónikák 2.)
A TITKOT EGY TORONY REJTI.
A SZÖRNYETEG LEGYŐZHETETLEN AKADÁLY.
A MEGOLDÁS MOST IS A KÉT TOLVAJ.
Amikor egy nincstelen fiatal nő felbéreli Royce-ot és Hadriant, hogy segítsenek megmenteni távoli falucskáját egy ismeretlen éjszakai támadó portyázásaitól, hőseink újra a varázsló Ezrahaddon bűvkörébe kerülnek. Míg Royce az ősi elftorony rejtélyét próbálja megfejteni, Hadrian megkísérli felkészíteni a falu népét a láthatatlan gyilkos ellen. Ismét egyszerű kardlopással kezdődik minden, ám a szokás szerint az események sűrűjébe csöppenő kalandoraink az Elan jövőjéért folyó harc kulcsfiguráivá válnak…
Az elfek tornya a magával ragadó Riyria-krónikák második kötete. A hatkötetes sorozatot írója egyetlen, eposzi magaslatokra törő történetként alkotta meg, amit külön epizódokra bontott. A cselekményszálak egybefonódnak, de minden egyes kötet a saját történetét meséli el, és külön, kerek egészként is élvezhető. Az eredetileg magánkiadásban megjelent sorozatra felfigyelt egy nagy kiadó is, és az új kiadás révén az utóbbi évek legsikeresebb új fantasy-jévé vált.

(A sorozat tavaly lett a személyes kedvencem. Nagyon vártam már a folytatásra, ezért már alig bírom kivárni, ami végre a kezembe vehetem ezt a példányt. Igazán örültem, hogy a kiadó a francia kiadás borítótervei mellett döntött, mert Marc Simonetti festményei varázslatosan szépek. Itt lehet megnézni még több gyönyörűséges munkáját.) 

További 2 könyvet tervez még kiadni a kiadó, bár ez a kettő nem biztos, hogy kész lesz a Könyvhétre:

UPDATE! 
A Fumax Kiadó pont ma (05.09.) tette közzé, hogy bár kicsit drágán, de sikerült megvenniük a Leviatán ébredése eredeti borítóját. Ennek örülök, mivel nekem bejött az eredeti borító, bár biztos vagyok benne, hogy ha sajátot csináltak volna hozzá, az is  jól sikerült volna. A fülszöveg meg a saját fordításom az angol változatéról, nem biztos, hogy profi lett, de a lényeg átjön belőle. 

James S. A. Corey: Leviatán ébredése

Az emberiség már gyarmatosította a bolygókat – bár a csillagközi utazás még mindig kívül esik a hatókörünkön,  a naprendszer viszont kolóniák sűrű hálózatává vált. Azonban még vannak feszültségek – az ásványokban bővelkedő külső bolygók nehezményezik a Földtől és a Marstól, és attól a politikai és katonai ütéstől való függésüket, amivel hatalmat gyakorolnak a Zónán innen és túl. Nemsokára, amikor Jim Holden kapitány jégbányásza rábukkan egy gazdátlan, elhagyott hajóra, felfedez egy titkot, ami azzal fenyeget, hogy az egész rendszert háborúba sodorja. Titkon megtámadva egy a Mars flottához tartozó hajó által, Holden-nek találnia kell egy utat, hogy rájöjjön a támadás mögötti indítékokra, megállítson egy háborút és meglelje az igazságot egy óriási összeesküvés mögött, ami az egész emberi fajt fenyegeti. 


Kathy Reichs: Virals - Fertőzöttek
(Egy újabb vírusos disztópiás könyv, amit már csak a többivel való összehasonlítás miatt is a magaménak kell minél előbb tudnom. Remélem, hogy hamarosan majd láthatjuk a könyv borítótervét.)

Róluk is, mihelyt lesz új információ jelzem itt a blogomon. 

Összegzésül: 
Tehát izgalmakban ismét nem lesz hiány a Könyvhéten. Hiszen már ilyen korán is láthatóan halomnyi ígéretes és csábító könyv megjelenése várható.  Néhány közülük a saját beszerzési listámra is felkerült. Nem kis várható anyagi romlás közelbe döntve ezzel engem.
Míg várakozunk, kezünket előre dörzsölgetve, és pénztárcánk látványos megvékonyodását siratva a nagy eseményre, addig sem unatkozhatunk, hisz a kiadók bőven ellátnak minket információkkal (tartalmakkal, borítókkal, részletekkel) a hamarosan megjelenő könyveikről, amikkel elüthetjük az időnket. 


1 megjegyzés:

  1. Úgy érzem, az Agave megint elcsábít, a Róma kivételével. Valahogy annak nem mernék nekiállni a sorozat eleje nélkül.
    De ami ennél érdekesebb, hogy az Ad Astra is beállt a sorba nálam. Bár szerintem ebben az ajánlóidnak is szerepe van, nagyon tetszetősek. :)

    VálaszTörlés