2013. április 23., kedd

Julia Quinn: Micsoda éjszaka!


1824 nagyon jó év volt Daniel Smythe-Smith számára:
– három év száműzetés után visszatért Angliába
– részt vett a világ legrosszabb koncertjén
– megcsókolt egy teljesen ismeretlen hölgyet
– elhárított egy rablótámadást egy londoni utcán
– főszerepet játszott egy tízfelvonásos melodrámában
– szerencsésen túlélt egy balesetet
– ártalmatlanná tett egy őrültet
– szerelmes lett
És még csak áprilist írunk…










Várható volt már a Smythe-Smith Kvartett 1. részének a Mint a mennyben-nek a folytatása idén tavasszal. Mikor a borítóját megláttam, egyszerűen odáig lettem érte, és szintén felkerült a „Be kell szereznem!” listámra.

Daniel Smythe-Smith az előző kötetből megismert Honoria Smythe-Smith bátyja. 3 éves önkényes száműzetéséből tér haza. A száműzetés oka: egy részeg estén történt félreértés miatt párbajban súlyosan megsebezte a legjobb barátját, ezzel örökre megnyomorítva őt. Nem csoda, ha ezek után Daniel még látni sem akar semmilyen alkoholt. A hazatérésének időzítése tökéletes, mivel épp az egyik hírhedt Smythe-Smith koncertre toppan be. Az ilyen zeneestek, meg mint már tudhatjuk, nem épp fülbarátok. A Smythe-Smith hagyományok ugyanis megkövetelik, hogy a család minden hajadon nőtagjának játszania kell egy hangszeren (nem számít mennyire tehetségtelen, és sajnos a család nagy része az) és amíg férjhez nem megy fellépnie az évente megrendezett zeneesten. Itt veszi észre Daniel a zongoránál az egyik unokahúgát helyettesítő Annt, akibe azonnal beleszeret. Nem is képes tőle távol maradni, állandóan követi mindenhova, és próbálja minden lehetséges módon elcsábítani. Számomra egy kicsit önző és egocentrikusnak tűnt Daniel. Tipikusan egy olyan férfi, aki mert gazdag, nemes, és ebből kifolyólag azt hiszi, hogy szinte bármit megtehet következmények nélkül, nem törődik azzal, hogy az érdeklődése Ann iránt mennyit is árthat a lánynak. Az viszont tetszett benne, hogy mennyire szerette az unokahúgait, igaz ezt igyekezett leplezni, nem sok sikerrel.

Ann Wynter nevelőnő a három Pleinsworth lánynál, akik anyai ágon Smythe-Smith-ek, így Daniel rengeteg unokahúgai közé sorolhatóak. Igazán praktikus, józan és óvatos gondolkodású nő. A múltja egy nagy titok, amit mindáron rejtve akar tartani. Végre egy kis valóságos elem került legalább egy női főhős szomorú múltjába, emiatt is volt szimpatikus Ann egész karaktere. Azt viszont kicsit sajnáltam, hogy ismét hasonló volt a hősnő szármázának titka, mint a Tisztességes ajánlat-ban. Ann eleinte a józan esze sugallatára, az állása megtartása és a Smythe-Smith család iránti tisztelet és szeretet miatt áll ellen Daniel folyamatos ostromának. Nehéz dolga van, hisz Daniel kitartó, jóképű és nagyon elbűvölő, ráadásul Ann is vágyik a szerelemre, így lehetetlen az ellenállás egy idő után.

A Pleinsworth-lányok egyszerűen imádnivalóak! Harriet-tel ismét egy írói vénájú szereplőt vonultatott fel Julia Quinn. Igaz ő nem újságcikkeket (Penelope), vagy könyveket (Sebastian) ír, hanem színdarabokat. Amik szerintem néhol kissé bizarrak, bár ez elnézhető, hiszen még csak gyerek. A testvéreivel együtt ő is nagyon bájos, életrevaló és beszédes lányka. Francesról meg elmondhatom, hogy az egyszarvú-mániájával a lelkitársam. Már gyerekkoromtól kezdve imádom az unikornisokat és még mindig nem nőttem ki belőle. De hát miért is tettem volna, hisz olyan kecses, meseszép és misztikus lények.

Hugh Prentice volt a leginkább szerethető és a legszimpatikusabb karakter számomra az egész könyvben. Hiszen nem hibáztatta egyáltalán Danielt az őt ért tragédiában, mivel ő is hibás volt benne. Sőt inkább a saját hibájának tekintette, és Daniel 3 évnyi száműzetése alatt megkereste őt, és megkérte, hogy jöjjön haza Angliába. Nagy bátorságra, elszántságra és baráti lojalitás kell hozzá, hogy egy olyan esküt tegyen, hogy végez magával, ha Danielnek bármi baja esik. Ezzel megvédve barátját apja lehetséges bosszújától. Ráadásul kitűnő célbalövő, hűvös, végletekig nyugodt és praktikus. A Smythe-Smith Kvartett 3. része (angol címe: The Sum of All Kiss, ami kb. így hangzik magyarul: Minden csók összesége) Róla fog szólni és Lady Sarah Pleinsworth-ról (akit a „rosszulléte” miatt Ann helyettesített). Már most repesve várom ezt a kötetet. Remélem, hogy nem várat sokat magára.

A könyvet köszönöm a Gabo Kiadónak!

Történet: 5/4 pontból
Karakterek: 5/5 pontból
Kedvenc karakter: Ann, Hugh
Tetszett: Ann ellenállása és múltja, a Pleinsworth lányok, kicsit valósághűbb háttér Ann-nek, Hugh Prenctice
Nem tetszett: Daniel kicsit túlzott udvarlása Ann-nek
Borító: 5/5 pontból
Kiadás: Gabo Kiadó
Oldalszám: 340
Fordította: Bozai Ágota



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése