2013. április 7., vasárnap

Julia Quinn: Tíz dolog, amit szeretek magában


1 Sebastian Grey ördögien jóképű csirkefogó, akinek van egy titka.
2 Annabel Winslow a családja szavazata alapján az a Winslow, aki leginkább hajlamos kimondani, amit gondol, és az a Winslow, aki leginkább hajlamos elaludni a templomban.
3 Sebastian nagybátyja Newbury őrgrófja, és ha meghal anélkül, hogy örököst nemzene, Sebastian örököl mindent.
4 Lord Newbury gyűlöli Sebastiant, és bármit megtenne, hogy ezt megakadályozza.
5 Lord Newbury meg van győződve arról, hogy Annabel a megoldás minden problémájára.
6 Annabel nem akar hozzámenni Lord Newburyhez, különösen, amikor megtudja, hogy valaha volt egy kis románca a nagyanyjával.
7 botrányos,
8 élvezetes és
9 nagyon pajzán, és a végeredmény:
10 boldog befejezés.

A Bevelstoke- trilógia befejező, harmadik része. Julia Quinn –nek ismételten sikerült egy igazán szép és romantikus történelmi jegyeket hordozó regénnyel megismertetnie minket.
Adott az előző kötetből már megismert Sebastian Grey. Végre egy újabb szimpatikus férfi. Egy igazi csábító, aki még a könyvben, legalábbis az elején szégyentelenül gyakorolja a szebbik nem megfűzését. Vagyis az ő esetében és idejében inkább a kifűzését. Kicsit léhűtő, mégis amikor szükség van rá, akkor cselekszik, és egy hölgy becsületét, társadalmi megszégyenülését is helyrehozza. A nők kedvence, egy őrgrófság várományosa, amiért sok lányos anya vágyálma, bár a cím öröklése elég ingatag, ezért sem ostromolják annyira. Imádnivaló pasi, az a típus, aki képes szinte minden helyzetből kidumálni magát, de úgy, hogy haragudni aztán végképp nem lehet rá.
A női oldalon meg Annabel Winslow, egy szegényebb népes nemesi család legidősebb gyermeke. Miss Winslow a családja egyre növekvő problémái és jobb megélhetése miatt kénytelen elgondolkozni azon, hogy egy visszataszító öreg őrgrófhoz menjen hozzá.
Aztán ott vannak a mellékszereplők is. Lady Olivia Valentine (lánykori nevén Bevelstoke) itt már egy tiszteletreméltó férjes asszony, és nem az a kalandra vágyó, nagyszájú lány, akit az előző kötetből megismertünk. Ő ügyel arra is, hogyan kerülheti el Annabel de maradjon szégyenben, hanem emelt fővel kerülhessen ki egy félreértésből. Mivel a társadalomban, főleg a londoni társaságban a látszat nagy úr.
Annabel nagymamája egy igazán praktikus gondolkozású hölgy, akinek az értékrendje és morálja az akkori kor szerint akár botrányos is lehetne. Hiszen nyíltan megmondja unokájának, hogy nyugodtan tarthat szeretőt, ha nem kedveli a férjét. Emellett egy kicsit túlzottan szereti az alkoholt, nem ébreszthetik fel korán. Remekül tud vészhelyzetek kezelni, és megvédeni az unokáját, ha a szükség úgy hozza. Nem utolsó sorban remek humora van.
Lord Newbury-ről kevés jó dolgot lehet mondani, vagyis igazából semmit sem. Úgyhogy mondok helyette pár rosszat. Egy öntelt, arrogáns, önző, perverz, pedofil idős úr, aki még Annabel nagymamájánál is öregebb. Annyira gyűlöli unokaöccsét, hogy semmiképpen nem akarja, hogy ő örökölje az őrgrófi címet. Ezen okból kifolyólag elszántam feleséget keres, méghozzá olyat, aki kinézetre termékeny (széles csípő), így biztosan lesz gyereke. Nála visszataszítóbb karakterrel eddig nem is találkoztam Julia Quinn regényeiben. El is nyerte nálam az 1. helyezettet a legellenszenvesebb Julia Quinn-szereplők listámon.
A történet igazán egyszerű, és talán ismerősnek is tűnhet. Annabel és Sebastian úgy találkoznak először, hogy nem tudják a másikról, hogy kicsoda. Ugyanis Annabel-nél fennáll az esély, hogy Sebastian nagybátyjának, Lord Newbury-nek lesz a menyasszonya. Mivel csak később jönnek rá, a másik kilétére, így flörtölnek egymással, és kicsit megkedvelik a másikat. Természetesen miután rájönnek a másik nevére, már igyekeznek tartani a távolságot, de ez nem sikerült, mert önkéntelenül is összefutnak. (Ez a helyzet kissé hasonlít a Bridgerton-sorozat első részéből Simon és Daphne megismerkedésére.) Pletyka tárgyává válnak, aminek következményeként Lord Newbury „elhagyja” Annabelt. Olivia tanácsára Sebastiannak udvarolnia kell Annabel-nek, hogy újra felkeltse a lány iránt az érdeklődést. De ez az áludvarlás nem várt eseményeket és érzelmeket idéz elő. (Mondom, hogy ismerős valahonnan a történet egy része.) Julia Quinn a várható elemek mellett, váratlan, érdekes, újabb részekkel bővíti ezt a kötetet, ezektől válik egyedivé a regény.
A borító most kevésbé lett szép és figyelemfelkeltő, mint az előzőek, amit sajnáltam is kicsit.
Igazán kár, hogy ez a sorozat csak egy trilógia, mivel szívesen olvastam volna Winston-ról, Olivia ikertestvéréről, vagy Harry öccséről, Edward-ról is, aki itt még olyan fiatal és bohó. 



Történet: 5/5 pontból
Karakterek: 5/5 pontból
Kedvenc karakter: Sebastian, Harry, Olivia, Annabel nagymamája
Tetszett: Annabel vonzódása Sebastian irán, Sebastian foglalkozása, Olivia és Harry feltűnése
Nem tetszett: Könnyen kitalálható volt Sebastian jövedelemforrása.
Borító: 5/4 pontból
Kiadás: Gabo Kiadó
Oldalszám: 392
Fordította: Palásthy Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése