2013. március 17., vasárnap

Agatha Christie: Gyilkosvadászat


Ismét találkozhattunk Mrs. Oliver-rel, aki a következőkről híres: felülmúlhatatlan író fantázia van (ami a könyv valós életbeli ügyeire kevésbé hatásos), hóbortos hajkölteményeiről (ezúttal rendezettebb és kék színű), na meg a már szinte kórosnak minősülő almafogyasztásáról. Hercule Poirot-nak most kicsit kevesebb szerep jutott, mint vártam volna. A végén az ügy megoldása sem úgy történt ahogy szokott (minden érintettet egy helyre gyűjtve), hanem diszkrétebben.
Hiába van nyommorzsákkal behintve a könyv, az írónő mindig el tud bizonytalanítani minket a sok lepellel, ami mögé a valódi megoldást rejti, mégha az első gyanúnk a gyilkos személyére helyes is volt. Vagyis itt inkább leendő gyilkos. Agatha Christie ebben a könyvében úgy tette még izgalmasabbá a történetet, hogy itt már készen a forgatókönyv a gyilkossághoz. Mivel Mrs Oliver Poirot egy Gyilkosvadászat nevű játékhoz hívja segíteni, mert úgy érzi, hogy a játék során tervezett gyilkosság esetleg valóra válhat, valamelyik résztvevő 1-2 apró, kevésbé lényegesnek tűnő változtatása miatt. Hiába érkezik meg Poirot és veszi szemügyre a játék szereplőit, a gyilkosság mégis megtörténik. Mindenki értetlenül áll az eset előtt, még Poirot is, hisz az áldozat megöléséhez látszólag nem volt semmilyen indok. Hőn szeretett detektívünk sem jön rá a megoldásra egészen a végéig. Az első gyanúm a gyilkos személyére mint később kiderült helytálló volt, bár itt sem teljesen olyan formában ahogy gondoltam. Később mégis sikerült Agatha Christie-nek elbizonytalanítania. Viszont most a fontos részletek feltűntek nekem, csak pár sajnos hiányzó információ alapján nem tudtam őket összerakni.
Nagyon tetszett az új kiadás címe, mert kevésbé lövi le a poént, mint az előzőé, és a borítója is tetszetősebb, illik a cselekmény helyszínéhez. Ilyen Gyilkosvadászat nevű játékot lehetne rendezni a mi valóságunkban is, mert szerintem egy ilyen manapság is izgalmas lehet. Csak 2 kizáró kritérium lenne: természetesen ne legyen tényleg halálos a játék végkimenetele, és ne Mrs. Oliver tervezze meg. Mert bár tisztelem a hóbortos írónőt, de némelyik rejtvénye elég kacifántos, és túlságosan duplacsavaros.


Történet: 5/5 pontból
Karakterek: 5/5 pontból
Kedvenc karakter: Poirot, Mrs. Oliver, Mrs. Folliat
Tetszett: az új kiadás címe, az első helyes gyanúm a gyilkosra, maga a Gyilkosvadászat nevű játék
Nem tetszett: - 
Borító: 5/5 pontból
Kiadás: Európa Kiadó
Oldalszám: 246

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése