2013. március 23., szombat

Áprilisi hírek

A friss hajtásokkal együtt sok újdonság fog feltűnni áprilisban könyvmegjelenések terén.


Április hónap nem csak a már várva várt könyvmegjelenésektől lesz hangos, hanem ekkor kerül megrendezésre a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. 
Idén is a Millenárisban kerül megrendezésre április 18-21-ig. 
A Könyvfesztivál honlapján már elérhető mind a 4 nap teljes programja, és a dedikálások is. 

Természetesen idén is lesz külön Gyereksarok külön a gyerekeknek szóló programok számára, ahol ismét fantasztikus és szórakoztató játékokkal és eseményekkel várja a Könyvfesztivál a kikapcsolódni és olvasni szerető családokat. 



Ismét találkozhatunk a fesztivál előző évében is népszerű és nem csak könyvtárosoknak ajánlott Könyvtáros Klub programjaival.



A XX. Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége a méltán híres Michel Houellebecq lesz, aki többek között a H. P. Lovecraft monográfiájáról és a A harc területének kiterjesztése című első regényéről vált híressé. 






Továbbá idén a Könyvfesztivál olasz díszvendégekkel kedveskedik az odalátogatóknak.

Meg persze további külföldi és magyar vendégek megjelenése is várható. 





Személy szerint a külföldi vendégek közül a legjobban Hannu Rajaniemi-t a Kvantumtolvaj finn íróját várom. Az Ad Astra Kiadó egy beszélgetést szervezett vele a már nálunk megjelent Kvantumtolvajról, és a Könyvfesztiválon megjelenő folytatásáról a Fraktálhercegről. Maga a beszélgetés április 20-án lesz 10:30-tól a Hess András teremben.
Persze az író később dedikálja is a megjelent könyveit 15:30-tól 16:30-ig a B36-os, az Ad Astra Kiadó (Nébali Szolgáltató Kft.) standjánál. 

Végül az áprilisban megjelenő könyvekről szólnék pár szót.

A Fumax Kiadó még április elején a Könyvfesztivál előtt adja ki a Nem vagyok sorozatgyilkos sorozat következő részét, ami a Szörnyeteg Úr címet viseli.  A borító szerintem elég figyelemfelkeltő és tetszik, hogy ilyen színes lett. 

A Nem vagyok sorozatgyilkosban John Wayne Cleaver megmentette a városát egy olyan hidegvérű mészárostól, aki még az általa bálványozott sorozatgyilkosoknál is rettenetesebb tetteket vitt végbe. 
De úgy tűnik, a démon nem volt egyedül, és az eltűnése egy új fenevadat hozott Clayton megyébe. Lassan újra gyűlni kezdenek az áldozatok a hullaházban, és John egy új rejtéllyel találja szemben magát, amely megoldásra vár. 
John azonban már megízlelte a gyilkolás ízét, és lehet, hogy a sötétebbik oldala, amit eddig fegyverként használt a harcban – az a rémisztő alteregó, akit csak Szörnyeteg úrként emleget – most átveszi az uralmat. 
Claytonban senki nincs biztonságban, amíg John le nem győzi két legádázabb ellenfelét: az ismeretlen démont, akit meg kell ölnie, és a belső démonját, aki elől nem menekülhet. 

Ez a díjnyertes kötet még több borzongást és izgalmat ígér, mint a trilógia előző része. Dan Wells előre is bocsánatot kér a rémálmokért.
Dan Wells hazánkban is szép sikereket elérő debűtáló regénye, a Nem vagyok sorozatgyilkos folytatódik, a Szörnyeteg úr 2010-ben elnyerte a legjobb regénynek járó Whitney-díjat.


A Ciceró Kiadó Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet című gyermek-, és ifjúsági regényét fogja megjelentetni valamikor áprilisban. Egy igazi meseregény, igazán mesés és megkapó borítóval.

Szeptember egy kislány, aki kalandokra vágyik. Amikor a Zöld Szél és egy Leopárd Tündérföldre invitálja, természetesen elfogadja a meghívást. (Te talán nem tennéd?) Tündérföldön azonban nagy a zűrzavar, és egy tizenkét éves kislányra, egy könyvszerető sárkánygyíkra és egy Szombat nevű, különös és majdnem emberi kisfiúra hárul a feladat, hogy legyőzzék a gonosz Márkinőt, és helyreállítsák a rendet.

Catherynne M. Valente részletekben kezdte el közölni Szeptember kalandjait az interneten; a történet rengeteg rajongót és az évtized legjobb netes írásművének kijáró Culture-Geek díjat hozta el számára.


A Geopen Kiadó meg pont a Könyvfesztivál kezdete előtt április 15-én fogja megjelentetni a nálunk népszerűvé vált Mats Strandberg és Sara B. Elfgren Engelfers-trilógiájának második részét: A tűz címmel. 

Az Engelsfors-trilógia második kötete Vége a nyárnak és a kiválasztott hat lányt a gimnázium második osztálya várja. A szünidő szinte rettegésben telt el, és ők felkészültek a gonosz erők következő lépésére. Ám a veszedelem olyan irányból fenyegeti őket, ahonnan egyáltalán nem számítanak rá. Egyre nyilvánvalóbb, hogy valami nagyon nincs rendjén Engelsforsban. A múlt összefonódik a jelennel, az élő találkozik a holttal. A Kiválasztottak között még szorosabb lesz a kötelék, és a lányok megint rádöbbennek, hogy a rendkívüli képesség vagy a varázslat sem vigasztalja a boldogtalan szerelmeseket és nem gyógyítja meg az összetört szíveket… A svéd szerzőpáros fiatal felnőtteknek szóló trilógiájának első kötete, a Kör, óriási sikert aratott az egész világon, és nagy várakozás előzte meg a folytatást, melyben újabb sötét és misztikus fordulatok borzolják az olvasók idegeit.



Az Ad Astra Kiadó várhatóan két könyvvel is készülni a Könyvfesztivál idejére. 
Az egyik hozzánk látogató finn író, Hannu Rajaniemi Jean le Flambeur-trilógia 2. része a Fraktálherceg. A könyvről borítót sajnos még nem mutatott nekünk a kiadó, de ami késik nem múlik, csak türelmesen várnunk kell rá. 
A másik Scott Westerfeld a Leviatán-trilógia 2. része a Behemót, amiben az első részben felmerült rejtélyek közül párra megoldás vár. 


Egy ellopott hadihajó. Egy titkos küldetés. Egy világraszóló kaland. 
A behemót a brit tengerészet legádázabb teremtménye, mely egy falással egész hadihajókat tüntet el. A darwinisták fel akarják használni a barkácsok ellen, még ha ezért azt az árat is kell fizetniük, hogy az Oszmán Birodalom is belép a háborúba. 
Deryn, a brit légierő fiúruhában szolgáló kadétja és Sándor, az álruhás osztrák–magyar trónörökös a Leviatán fedélzetén utaznak Isztambul felé. A léghajó küldetését azonban katasztrófa fenyegeti, és a két fiatal hamarosan idegen földön találja magát – magányosan, üldözőkkel a nyomukban. Sándornak és Derynnek minden ügyességükre, ravaszságukra és szövetségesükre szükségük lesz, hogy megbirkózzanak a veszedelmekkel.



Egy biztos, áprilisban nem lesz hiány az új könyv megjelenésekből, meg az izgalmas és szórakoztató eseményekből egy elvetemült könyvmoly számára. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése