2013. március 22., péntek

MaryJanice Davidson: Egy haláli szingli meséi 1.



Leszögezem, hogy ezt a könyvet én vámpírparódiaként értelmezve olvastam. Így az értékelésem talán kisségelnéző lesz vele szemben, mintha csak sima vámpírkönyvként tekintettem volna rá, és komolyan vettem volna.
Ebben a világban a vámpírok érzékenyek a napfényre, a szenteltvízre. Megölni sem olyan nehéz őket. A fejlecsapás egy bárddal például szerintem mindig bejön. Alapvetően úgy lesznek itt a vámpírok, hogy egy vámpír iszik egy ember véréből, majd az ember viszont a vámpíréból. Aztán az embernek meg kell halnia, hogy később vámpírként éledhessen újjá. Ezért technikailag halottak: nem kell enniük (nem is tudnak befogadni szilárd ételt, mert kihányják), sem pisilniük, nem is izzadnak vagy könnyeznek, erősek, gyorsak, csábítóak (szó szerint magukhoz vonzzák a bájukkal az áldozatukat) és az idősebbek még mások elméjét (akár más vámpírét is) befolyásolni tudják. Ja és itt nem valami szerencsés, ha egy vámpír táplálkozik belőled, aztán fogja magát és odébb áll, mivel erős elvonási tünetek, sőt akár halálközeli állapot felléphet a vonzás és a harapás miatt.
A szereplők nagy része idegesítő volt néha, valaki meg elég sokszor. A főhős egy tipikusan felületes, néha már kórósan vagy életveszélyesen cipőmániás, nagy szája van, sokszor beszél trágárul, általában nagyon nehézfejű, bár a humora kétségkívül elég fejlett és szórakoztató. Az a rész külön vicces volt szerintem, mikor vagy minimum fél tucat módon próbálta eltenni magát láb alól, miután rájött, hogy vámpír lett belőle. Ráadásként ő a megjövendölt Vámpírkirálynő, így nem is érintik őt a vámpírok gyengeségei: vígan flangálhat a napon, röhög ha az arcába locsolnak szenteltvizet stb. A főhős barátnője Jessica bár egyéniségnek volt felfogható, és pozitívumként értékelhető, hogy van józan paraszti esze, és elsőre elfogadta barátnőjét vámpírként, néha mégis idegesítő volt néhol a hozzáállása pár dologhoz. Marc, a meleg kórházi ápoló egyszerűen önmagában egy külön szám. Sinclair meg az a típusú vámpír, aki szexi, erős, manipulatív, számító, veszélyes, kegyetlen, hatalomra törő, praktikus. Egy igazi vámpír.
Ami található benne szerelmi szál az is elég gyenge, és számomra kissé kevéssé volt átélhető, meg annyira klisés volt. Hogy: „Jaj, de utálom a kegyetlen, de szexi vámpírt és soha le nem feküdnék vele, de titkon azért nyáladzok érte. „ Ez a része eléggé kiszámítható volt, igaz az írónő tett bele egy kis csavarszerű dolgot, amitől azért mégsem olyan egyszerű az egész.
Az egész könyv egyik nagy pozitívuma számomra a humora volt, ami olvastatta a könyvet, meg azért a sztori és érdekesnek volt mondható. A másik meg a gyönyörűséges borító, ami miatt először megakadt rajta a szemem, és elhatároztam, hogy annyira nem lehet rossza történet, hogy ne olvassam el. Végül tényleg szórakoztató volt, a hiányosságai ellenére. Kíváncsi vagyok a folytatásra, hogy lássam, hogy mit tud még kihozni ebből az írónő, meg hátha fejlődik kicsit a főhősünk és nem kell fognunk a fejünket, hogy legyen kicsit rugalmasabb, praktikusabb, felelősségteljesebb és józanabb gondolkodású.

Történet: 5/3,5 pontból
Karakterek: 5/3 pontból
Kedvenc karakter: talán Marc, meg Sinclair, esetleg néha a főhős: Betsy
Tetszett: borító, alapelgondolás, újabb vámpírvilág ábrázolás, Sinclair praktikus, kegyetlen és előre megfontoltan ravasz hozzáállása
Nem tetszett: a nagyon sok klisé, főhős a szupervámpír, a főhős már szinte az életét veszélyeztető cipőmániája, a főhős sokszor buta hozzáállása meg néha a barátnőjéé is.
Borító: 5/5 pontból
Kiadás: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 328


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése