2013. január 29., kedd

Gail Carriger: Changeless – Változatlan

A második rész hozta az első színvonalát. Ugyanúgy tetszett a humor, a világfelépítés, a szereplők jelleme, meg egyszerűen szórakoztató nagyon a történet. Most egy kicsit lassabban olvastam, hogy tovább tartson. Hisz olyan soká jön még a folytatás!
Alexia most is ugyanaz a praktikus, eszes, néha botrányosan szókimondó, sok tekintetben modern felfogású természeten túli nő – immár Lady – , mint aki volt az előző kötetben.
Hiszen most is ahogy felmerül valamilyen rejtély, megoldatlan ügy, rögtön a kezébe veszi a nyomozást, ezúttal titkos államügyről lévén szó, hivatalos papírja is van hozzá. Bár nem csak a kötelesség meg a kíváncsiság miatt szeretné felgöngyölíteni az ügyet, hanem a férje iránti aggodalom miatt is. Bár ezt nem vallaná be magának, hisz ő olyan gyakorlatias.
Alexia és Lord Maccon közti párbeszédek most is sziporkázóak voltak. Szerintem rajtuk kívül (meg Ivyn kívül) mindenkinek feltűnt, hogy szerelmi házasság az övék. Ezért lepett meg a végén Lord Maccon viselkedése és gyanúsítgatása, amiért meg is haragudtam rá.
Még többet megtudhattunk a természetfelettiekről, meg a természeten túliakról is, bár közel sem annyit, amennyit jólesett volna az információ-, és kíváncsiság-éhségemnek. A steampunk technikai leírásokat meg egyenesen imádtam. Ha egy ilyen világban, meg abban a korban élnék, én is kékharisnya lennék.
Ami meglepő volt: a leszbikus szál, meg a végén Ivy meggondolatlan, a korhoz nem illő, váratlan, bár kétségkívül romantikus döntése.
Kedvenc szereplőim még a különös jelzőket használó, maga is különc Lord Akeldama, meg a csendes, okos, imádnivaló Lyall professzor.
Alexia esete, ami a végén kiderült, meg elég egyértelmű volt már szinte a legelejétől.
Már alig várom a folytatást, és remélem, hogy minél hamarabb jön is! Egy ilyen függővéget után pláne!

Történet: 4,5/5 pontból
Karakterek: 5/5 pontból
Kedvenc karakter:  Alexia, Lord Maccon, Lyall professzor, Lord Akeldama.
Tetszett:  Maga a világfelépítés, hogy a Viktória korabeli Angliában léteztek természetfeletti lények, és nyíltan fel is vállalják létezésüket. A steampunk elemek pl. az étergrafikus átvivő (üzenettovábbító eszköz), Alexia új multifióunkciós napernyője stb.
Nem tetszett: Ivy és Tunstell évődése. A függővég. 
Borító: 5/5 pontból
Kiadás: Könyvmolyképző, 2012.
Oldalszám: 390

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése