2013. február 8., péntek

2013. évi várható kiadói könyvmegjelenések

Egy rövid összefoglalót hoztam az idei 2013-as évben várható kiadói könyvmegjelenésekből.
Nagyrészt inkább az engem érdeklő könyveket fogom kiemelni a megjelenésekből kiadók szerinti ABC sorrendben.
Az itt felsorolt könyvek többsége várólistás lesz nálam.

AD ASTRA Kiadó

Greg Egan: Diaszpóra
Várható megjelenés: február 28.
Íme, az árva! Olyan világba született, amely nem is valódi. Digitális lény, akit elmemagból növesztettek, semleges nemű, virtuális polgár szondák, műholdak és szerverek végtelen hálózatában, mely átszövi az egész Naprendszert a külső bolygóktól a Nap háborgó felszínéig.
A XXI. századi Introdus óta az emberiség drasztikus változásokat eszközölt önmagán. A legtöbben a halhatatlanságot választották, csatlakoztak a poliszokhoz, tudatos szoftverekké váltak. Mások a gleiznerlét mellett döntöttek: eldobható, felújítható robottestekbe költözve nem vesztették el a kapcsolatot az erők és a súrlódás fizikai világával. Sokan közülük végleg elhagyták a Naprendszert fúziós meghajtású űrhajóikkal. És vannak, akik a végsőkig kitartanak. Ők a Föld sarában és dzsungeleiben hátramaradt húsvérek: egyesek álommajmokká sorvadtak, mások a tengerben lubickolnak vagy a levegőben repdesnek, a statikusok és a hídverők pedig élhető emberi sorsot próbálnak kovácsolni maguknak.
A polgárok gondtalan nyugalmának azonban egy csapásra vége szakad, amikor egy nem várt katasztrófa éri a húsvéreket, mely arra enged következtetni, hogy a poliszok jövőjét a természet törvényeinek fittyet hányó, bizarr asztrofizikai folyamatok fenyegetik. Így hát az árva polgárok és húsvér menekültek egy csoportjával karöltve nyomába ered a tudásnak, amely egyedül szavatolhatja a biztonságukat…


Lauren Beukes: Moxyland
Várható megjelenés: február 22.
Vágod, mi folyik a világban? Azt hiszed, tudod, kié a valódi hatalom? Rohadtul fogalmad sincs róla. A Moxyland félelmetesen hiteles thriller a technológiai fejlődésről és az általa felemésztett szabadságról. Beukes Fokvárosának sokszínű világában underground mozgalmárok csapnak össze génmódosított harci kutyákkal, és feltörekvő celebek adják el reklámfelületnek a testüket nanotechnológiai designerdrogokért cserébe. Kendra, egy művészeti iskoláról kibukott fotós kísérleti marketingprogramra jelentkezik; Lerato, az ambiciózus programozó titkon át akar igazolni a multicégtől, amelynek dolgozik; Tendeka, a forrófejű aktivista egyre veszedelmesebb akciókat szervez, és Toby, a sármos blogger rájön, hogy a videojátékok, amikkel pénzért játszik, sokkal több mindent rejtenek, mint amit a látszat mutat… Négy fiatal története fonódik össze egy olyan világban, ahol a virtuális identitás legalább olyan fontos, mint a valódi. A lekapcsolás a rendszerről rosszabb a börtönnél is, valakinek mégis szembe kell szállnia a Kormányzat Rt-vel – kerül, amibe kerül.

 
Scott Westerfeld: Behemót; Góliát
Tavaly karácsony előtt jelent meg Westerfeld nagysikerű I. Világháborús steampunk trilógiájának első kötete a Leviatán, és az Ad Astra azt ígérte, hogy jövőre mind a 2., mind a 3. kötetet kiadja, így tavasszal a Behemót, ősszel pedig a Góliát is várható, mindkét regényt ismét Kleinheincz Csilla fordításában élvezhetitek.




Hannu Rajaniemi: Fraktálherceg
2012. tavaszán jelent meg magyarul Rajaniemi debütáló regénye, a Kvantumtolvaj. Most itt a folytatás, amit bámulatosan gyorsan olvashatunk majd magyarul is.
Paolo Bacigalupi: Ship Breaker
Bacigalupi A felhúzhatós lány sikere után egy fiatalabb olvasók számára is élvezhető regénytrilógiába kezdett, ami egy hasonló, olajválság utáni világban játszódik. A Ship Breakert jelölték az amerikai National Book awardra.

AGAVE Kiadó

John Scalzi: Szellemhadtest
Várható megjelenés: február 21.
Az emberiséget soha nem látott veszély fenyegeti, űrbéli gyarmatai ellen három intelligens faj szövetkezik. Három faj és egyetlen ember. Az emberiség egyetlen reménye az, hogy az áruló tudós a dezertálása során hátrahagyta az elméjéről készült biztonsági másolatot. De senki nem tudja, hogyan lehetne azt felhasználni. A Gyarmati Véderő Szellemhadteste soha nem az erkölcsi aggályairól volt híres, így megpróbálja egy klónkatonájába ültetni a lemásolt lelket… elvégre a háborút nekik kell megakadályozni, és ezért a célért mindenre hajlandóak.
Scalzi ott folytatja a sodró lendületű katonai sci-fit, ahol a „Vének háborúja” véget ért, még lebilincselőbb történettel és emelve a téteket. Megfiatalított vének és gyorsan öregedő fiatalok vívják a különleges háborút, ami pontosan olyan, mint az összes háború a történelemben: végtelenül mocskos. Az egyetlen menedék, ha valaki megtalálja magában az erkölcsi iránytűt, ahogyan az Scalzi kalandos sorsú főhősének is sikerült. De elég lesz-e most is ennyi, ebben a mindent elsöprő háborúban?

Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és más történetek
Várható megjelenés: február 14.
Guy Montag tűzőrként dolgozik. Az a munkája, hogy elégesse a könyveket… a házakkal együtt, ahol eldugták azokat. Montag élvezi a munkáját. Tíz éve tűzőr, és mindig felhőtlen örömmel vonul ki az éjszakai riasztásokra, boldogan nézi a lapokat emésztő lángokat. Aztán egy nap találkozik egy lánnyal, aki olyan múltról mesél neki, amikor az emberek még nem féltek, majd megismerkedik egy professzorral, aki olyan jövőt fest elé, amelyben az emberek gondolkodnak. És akkor Guy Montag hirtelen ráébred arra, mi az igazi hivatása.
Kötetünkbe Bradbury nagy hatású klasszikusa mellé további öt remekbe szabott novellát választottunk a sci-fi irodalom nagymesterétől.


Neil Gaiman: The Ocean at the End of the Lane
Idén új Gaiman kötet jelenik meg angolul, és bízunk benne, hogy talán az idei tervek közé befér magyar nyelven is.









CICERÓ Kiadó

Catherynne M. Valente: A lány, aki saját hajóján körbenavigálta Tündérföldet
Várható megjelenés: április
Szeptember egy kislány, aki kalandokra vágyik. Amikor a Zöld Szél és egy Leopárd Tündérföldre invitálja, természetesen elfogadja a meghívást. (Te talán nem tennéd?) Tündérföldön azonban nagy a zűrzavar, és egy tizenkét éves kislányra, egy könyvszerető sárkánygyíkra és egy Szombat nevű, különös és majdnem emberi kisfiúra hárul a feladat, hogy legyőzzék a gonosz Márkinőt, és helyreállítsák a rendet.
Catherynne M. Valente részletekben kezdte el közölni Szeptember kalandjait az interneten; a történet rengeteg rajongót és az évtized legjobb netes írásművének kijáró Culture-Geek díjat hozta el számára.


EGMONT Kiadó

Nalini Singh: Angyalárny
Az éjfélszín szárnyú Jason az árnyak között érzi otthon magát. De amikor India arkangyalának, Nehának férjét holtan találják a palotájában, a kémmester kénytelen kilépni a fénybe. Egy arkangyal őrült haragja ugyanis szörnyű pusztítást végezhet a világban, Jasonnek pedig meg kell találnia a gyilkost, hogy ezt megelőzze.
De Neha bizalmának ára van: a kémmesternek az arkangyal vérvonalához kell kötnie magát, véresküt kell tennie Mahiya hercegnőnek. A lánynak, aki szörnyű titkokat hordoz a szívében, és már senkiben sem bízik meg. Legfőképpen nem egy ellenséges kémmesterben.
A gyilkos után kutatva Jason és Mahiya egy évszázados rémálom közepébe cseppen. A váratlan szenvedély feltámadó, fekete vihara pedig mindkettejüket magával ragadja… könnyen lehet, hogy a halálba.
Várható megjelenés: január vége

FUMAX Kiadó

James S. A. Corey: Leviatán ébredése
Várható megjelenés: május
A 2011-es év egyik legnagyobb sci-fi durranása, az utóbbi évek legjobbnak tartott új űroperája. A James S. A Corey álnév két írót takar, Daniel Abrahamot, a kortárs fantasy író generáció egyik legsikeresebb és legtehetségesebb tagját, illetve Ty Francket, aki George R. R. Martin asszisztense.
A tavaly Hugo-jelölt sci-fi regényben egy zsúfolt Naprendszert ismerhetünk meg, ahol űrállomások, kolóniák és űrhajók hálózatában emberek miriádjai élnek. A szűkös erőforrások feletti marakodás bármikor háborút robbanthat ki, eközben viszont talán a legfontosabb kérdés, hogy sikerül-e egy ceresi detektívnek egy eltűnt lány nyomára bukkannia, illetve hogy mely hatalom hajói támadnak meg minden ok nélkül egy jégszállítót. 

Mark Lawrence: Tövisek királya
Várható megjelenés: tavasszal
A fiú, aki király akart lenni, megszerezte a trónt…
Csaták százai perzselik fel a földeket, amint nagyurak és kiskirályok viaskodnak a széthullott birodalom uralmáért. A galádul lemészárolt anyja és öccse megbosszulásához vezető hosszú úton Honorous Jorg Ancrath herceg kiderítette, kik állnak valójában e végtelen háború mögött. Megismerte a játszmát, és elhatározta, hogy ő fogja letarolni a táblát, bármi áron.
Húszezres hadsereg vonul Jorg vára ellen, a próféciák és a nép istenített bajnokának vezetésével. Minden becsületes ember azért fohászkodik, hogy ez a dicső lovag egyesítse a birodalmat, begyógyítva sebeit. Minden jó király tudja, hogy meg kell hajolnia a túlerő és a jövendölések előtt, ha másért nem, hogy népét és birtokát mentse. De Jorg király nem jó király.
Jorg tisztában van vele, hogy a nála sokkal erősebb ellenséget tisztességes harcban nem győzheti le. Ám a tisztességes játszma sohasem szerepelt a tervei közt.


Dan Wells: Szörnyeteg Úr
Várható megjelenés: április
A Nem vagyok sorozatgyilkos díjnyertes folytatása.

Michael J. Sullivan: Az elfek tornya (Avempartha)
Várható megjelenés: május
Riryia-krónikák 2. kötete.





Kathy Reichs: Virals (Fertőzöttek)
Várható megjelenés: május-június
A Dr. Csont regények szerzőnőjének első ifjúsági regénye, egy remek krimi/thriller némi szuperhős beütéssel.









GABO Kiadó

Julia Quinn: Micsoda éjszaka
Várható megjelenés: február 15.
1824 nagyon jó év volt Daniel Smythe-Smith számára:
– három év száműzetés után visszatért Angliába
– részt vett a világ legrosszabb koncertjén
– megcsókolt egy teljesen ismeretlen hölgyet
– elhárított egy rablótámadást egy londoni utcán
– főszerepet játszott egy tízfelvonásos melodrámában
– szerencsésen túlélt egy balesetet
– ártalmatlanná tett egy őrültet
– szerelmes lett
És még csak áprilist írunk…

GEOPEN Kiadó

Mats Strandberg - Sarah B. Elfgren: A tűz
Az Engelsfors trilógia második kötete Vége a nyárnak és a kiválasztott hat lányt a gimnázium második osztálya várja. A szünidő szinte rettegésben telt el, és ők felkészültek a gonosz erők következő lépésére. Ám a veszedelem olyan irányból fenyegeti őket, ahonnan egyáltalán nem számítanak rá. Egyre nyilvánvalóbb, hogy valami nagyon nincs rendjén Engelsforsban. A múlt összefonódik a jelennel, az élő találkozik a holttal. A Kiválasztottak között még szorosabb lesz a kötelék, és a lányok megint rádöbbennek, hogy a rendkívüli képesség vagy a varázslat sem vigasztalja a boldogtalan szerelmeseket és nem gyógyítja meg az összetört szíveket… A svéd szerzőpáros fiatal felnőtteknek szóló trilógiájának első kötete, a Kör, óriási sikert aratott az egész világon, és nagy várakozás előzte meg a folytatást, melyben újabb sötét és misztikus fordulatok borzolják az olvasók idegeit.
Várható megjelenés: április 15.


KÖNYVMOLYKÉPZŐ Kiadó

Brent Weeks: A fekete prizma
Várható megjelenés: március
Egy félárva, puhány kamasz, akinek az otthona egy pusztulásra ítélt város, az anyja a kábítószer rabja, a barátai között gúny tárgya és Gavin Guile, a Prizma, a hatalmas császár és főpap, a legnagyobb mágikus erővel bíró ember a Hét Szatrapiában – ők a törvénytelen fiú és a létezéséről sem tudó apa? Ebben a világban minden a béke és a háború, az időjárás és az aratás a szín-mágia egyensúlyától függ, s ez a Prizma felelőssége. Mint kisebb képességű tanítványai, a testében anyaggá alakítja át a fényt, és ezzel a luxinnal bármit megépíthet vagy elpusztíthat. Óriási hatalom ez itt, ahol a leggyorsabb jármű a vitorlás hajó, és a legmodernebb fegyver a kovás puska. Ám tizenhat évvel a testvérháború után helyi hadurak törnek a hatalomra, és nem tudni, hol van, és mire készül a legyőzött fivér, aki ugyanarra képes, mint a jelenlegi Prizma…

Maggie Stiefvater: Ballada - A holtak éneke
Várható megjelenés: június 6.
James Morgan szinte nem is evilági muzikális érzékkel rendelkezik. Tehetsége felkeltette a lélekrabló tündérmúzsa, Nuala figyelmét is, aki felébreszti, majd kiszipolyozza a kivételes halandók kreatív energiáit. Míg végül meg nem halnak. Jamesnek éppen elég oka van rá, hogy tartson a tündérektől, ám miközben Nualával egy közös zenei szerzemény megalkotásán dolgoznak, a srác egyszer csak rádöbben, hogy egyre mélyebb érzelmeket táplál Nuala iránt. A tündérnép többsége azonban korántsem ilyen ártalmatlan és jó indulatú. Mindenszentek éjszakájának – a halottak napjának – közeledtével Jamesnek meg kell küzdenie a tündérkirálynővel és a holtak királyával, hogy megmentse Nuala életét. És a saját lelkét.


LIBRI Kiadó

Isaac Marion: Eleven testek
Isaac Marion megírta a legváratlanabb romantikus történetet. Sose gondoltam, hogy ilyen szenvedélyesen érdekel majd egy zombi." – Stephenie Meyer, A Twilight-saga szerzője
R egy fiatal férfi. Éppen egzisztenciális válságban van – ő egy zombi. Keresztülverekszi magát a háborúban megsemmisült, összeomlott Amerikán, és az eszüket vesztett, éhes társai között mégis valami többre vágyik, mint vér és agyvelő. A többiekkel ellentétben ő tud beszélni – néhány felmordult szótagot ugyan, de a belső élete csupa mélység, csupa csoda és vágy. Nincsenek emlékei, nincsen személyisége, nincs pulzusa sem, de vannak álmai.
Ijesztő, vicces, és meglepően szívbemarkoló. Az Eleven testek arról szól, milyen élni, hogy milyen meghalni, és arról, hogy milyen az elmosódott határ a kettő között.
Várható megjelenés: március 20.

ULPIUS Kiadó

Jessica Bird (J.R.Ward): Egy felejthetetlen hölgy
Várható megjelenés: tavasszal
Grace Hall, az előkelő társaság szépséges tagja, a vagyona miatt egy őrült célpontjává válik. A gyilkos Manhattan legbefolyásosabb nőit öldösi. Grace új testőre, John Smith, egy kompromisszumokat nem ismerő, kemény férfi, a legkevésbé sem szeretne beköltözni Grace-hez a tetőtéri luxuslakásba, de nem tud nemet mondani neki. Miközben közli a szabályokat új ügyfelével, dühös szikrák pattognak közöttük, és lángra lobban a vágy. Az éjszakák lassan egyre forróbbakká válnak, a gyilkos egyre nagyobb veszélyt jelent, így Grace-nek és Smithnek választania kell: a szabályokat követik, vagy a szívük parancsát.



Imre Viktória Anna: Az Őrült Hold alatt
Várható megjelenés: nyár elején
Milyen lehet az állandósult káoszban élni?
Mia hosszan mesélhetne erről, elvégre egész életét az éjszakánként átalakuló Nioba városában töltötte. Barátokat, családokat szakít el egymástól ez a különös, önálló akarattal bíró hely, és titkát még senkinek nem sikerült megfejtenie – legalábbis eddig.
Amikor Mia véletlenül belebotlik a mogorva, embergyűlölő tudósba, Lancasterbe, merész döntést hoz: az ismeretlent választja a férfi oldalán. Éppen csak arra nem számít, hogy az izgalmasnak ígérkező kutatás egy számára új, sötét világba vezet, amelyben a tudomány szorosan összefonódik a mágiával, az égitestek pedig nem egészen azok, aminek látszanak.

Fő Forrás:
http://sfmag.hu/2013/02/05/2013-evi-nagy-sci-fi-es-fantasy-konyvmegjelenes-osszefoglalo/
+ A kiadók saját honlapja, vagy Facebook oldaluk.

2 megjegyzés:

  1. A Cicerónál ráadásul jön majd Az utolsó egyszarvú új kiadása is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg? Ez jó hír! Honnan tudod?
      Bár nekem a régi kiadás is tetszett. :)
      Én a Catherynne M. Valente tündérföldes könyvét várom nagyon a kiadótól.

      Törlés